Monday, December 28, 2009

monday yg sangat blues

sgt malas arini utk bekerja.sungguh tiada mood..kenapa ye?
mungkin mood bercuti masih ada lagi..
mungkin hati ini dh tertinggal di Labuan menemani en asben ter chenta!
kisahnya...
smalam aku dan hero kecilku, Mufazzal Syahmi br pulang dr Labuan setelah 10 hari menghabiskan masa menemani abahnya di Labuan. seronok+bahagia+ tenang je rasanya bila dpt luangkan masa bersama famili tersayang tanpa memikirkan soal kerja.
yaa..sungguh indah+relax saat2 emas itu!
10 hari di Labuan aku lalui seperti hari2 sebelum aku ada kerjaya. sangat berbeza rasanya masa/hidup seorang isteri+suri rumah sepenuh dengan masa+hidup seorang isteri yg bekerjaya. ada kala masanya rasa mcm taknak kerja je..nk tumpukan sepenuh perhatian utk suami& anak. tp apakan daya 5 tahun mama&ayah hantar belajar tinggi2, takkan nk gantung je segulung ijazah tu kn?rasanya jasa mama&ayah hantar aku belajar tinggi2 pn tak habis terbalas lg.mungkin sampai masanya nnt, aku akan tinggalkn juga kerjaya demi kepentingan suami&anak..
hmm..ya. ade perkara yg lebih serius perlu difikirkan.yaaa...aku akan cuba berusaha untuk memohon pertukaran kerja ke Labuan. tak sampai hati rasanya nak biarkan suami ter chenta hidup kesorangan kt sana dengan makan pakai yg kurang terjaga.aaa..sedihnya tiap kali memikirkan hal ni..
ok la..takmo cerita panjang. nnt terlebih emo pulak. aku ni dh la memang sedia cepat emosional. tambah2 bila memikirkan hal suami& anak. biasela..hati seorang isteri& ummi.. =)
next entry akan ku update gmbr2 cuti aku di Labuan bersama suami& anak tersayang. happy+bahagia je ummi tgk Mufazzal biler dapat jumpa abahnya..
to abah Mufazzal@ yayang:
tq dear for spending the bestest time with us!
ummi& Mufazzal saayanggg sangat kt abah.
abah tunggu kami datang sana yer..
mane tau ader rezki, ummi& Mufazzal akan terus blk sana lps ni,
moga segala urusan kita dipermudahkan ALLAH SWT.

Friday, December 4, 2009

HAPPY WONDERFUL BIRTHDAY MAMA


Selamat Ulang tahun kelahiran yg ke-51.
Moga sehat & selamat dunia akhirat
diberkati ALLAH S.W.T

Thursday, November 26, 2009

life-kerjaya-kesihatan-Mufazzal

sebelum ni tiap kali nk mula menaip/meng update di blog, mula la tetiba rasa kekeringan idea.mungkin keadaan, masa dan DIA sendiri tidak mengizinkan aku utk meluahkan idea atau ape saja yg ingin aku kongsikan di blog ini. bukan ape, banyak kerja yg perlu diselesaikan, perlu menepati dateline yg diberi. sungguh sibuk sejak bergelar pekerja TM ni. tambahan pula bidang tugas aku di unit yang sememangnya sibuk setiap hari untuk melancarkan proses order, pembayaran dan segala bagai lg..yeahh..sedikit update..;

life-kerjaya-kesihatan:

  • semakin rindu kt suami tersayang..abg tunggu tau...ayg n Mufazzal akan blk bercuti kt sana bln depan, Insya Allah
  • 1 Disember ini( selasa depan) dh genap 6 bulan aku bekerja di TM K*lan* J**a ini. cepat betul masa berjalan. mm..mungkin dh bole cuba2 untuk 'riki' line kot2 ade post yg kosong di Labuan. dh rindu sangat rasanya nak blk tgk rumah kt sana. kesian hubby aku sorang2 kat sana. tu pn dh selalu dia tanya "bila nk balik sini?"....
  • kadang ok, kadang selsema.cuaca dan suhu persekitaran yg tak menentu membuatkan antibodi aku yg lemah ni kadangkala tak dapat menahan. tambah2 suhu 'ekon' di opis yg dh macam bilik kebal.
  • sesuatu yg bakal diberitahu kelak..jeng..jeng..jeng...tunggu~

Muhammad Mufazzal Syahmi:

  • Alhamdu Lillah..semakin membesar dgn sihat dan aktif.
  • dh boleh kenal& recognize setiap org yang rapat& selalu dia jumpa dgn tepat.
  • Mufazzal dh makin petah bercakap, respons kepada tiap arahan& percakapan org di sekelilingnya
  • "mak..abih dah..", "maa..biyak", "ummi..jom!", "mi..abah.eyo..abah.." (kadang2 ma@ mak..kadang2 ummi..) mm..ape2 je la anak ummi..janji kenal ummi sudah..
  • dh pandai bersilat tu..jgn tak hengat! hero abah& ummi la katakan...siap dgn bukak langkah kuda2, terbongkok2..tertongeng2 dia dok pusing tangan.(sejak tgk persembahan silat Lin*ah di kenduri jiran kt taman umah aku laswik).
  • dh pandai bergaduh, berebut barang, carik pasal dgn ayah cu nya. tapi tiap kali bergaduh, biasela..si kecil yg harus dimenangkan oleh ma'wan dan atuknya. sudahnya..ayah cun nya la yg akan merajuk+masam muka.hihii..~
  • makanan/ minuman favourite Mufazzal adalah soto, bihun sup, koko crunch, biskut, vitagen, vitamin C Champs, french fries dan air milo.
  • dalam pd lasak+hero dia, dia akan 'tertewas' tiap kali lori/van paper lama lalu depan umah. haha..kalau masa tu dia tgh main ke melompat ke, memanjat ke, terus dia akan senyap& batukan diri smp van/lori paper lama tu pergi...(isk..isk..kadang siap menyorok belakang langsir sliding door utk intai lori/van paper lama tu lalu)


Friday, October 30, 2009

SMILEYKIDZ

Senyuman Ceria Si Comel

Aku dpt info ni dr blog kak Ghazi.tq kak!
contest yg melibatkan hero kecik ni mmg aku interested nk join.
so, sekadar memeriahkan pertandingan, aku upload kn skali lagi gambar hero kecik ku, utk team smileykidz mengadilinya...muga-muga senyuman anak ummi ni mendapat perhatian geng2 smileykidz, insya Allah...
Cara-cara nk join contest ni (aci je la eh copy paste)

  1. Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda sudah join member...dan sudah add SMILEYKIDZ dlm bloglist
  2. Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini Sudah diletak dgn kemasnya..cewahh~
  3. Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda
  4. Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai.
    Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya.
  5. Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ
  6. AMARAN: no link back will be disqualified
  7. Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini.

so, setelah syarat dan terma beserta arahan dibaca, inilah hasilnya...senyuman ceria si comel saya:

Nama: Muhammad Mufazzal Syahmi bin Ahmad Azwad

Umur: 1 tahun 8 bulan

[senyuman stylo]

"mufazzal, please show me ur teeth"

moga-moga adalah rezeki anak ummi utk menang free outdoor photography.hehee....

EVERYONE CONNECTS

TODAY IT'S ABOUT A SONG. TOMORROW IT CAN BE ANYTHING

beribu orang telah melawatinya. sgt interesting!

pasti ramai dh tgk dan dengar iklan ni di TV dan radio kn? specially di HotFM.
yeahhh...yeahhh..it's powered bt TM.

Through My Window
I don’t want much, I just want everything
Thought that Icould, do almost anything
One step in front of the other
Thought that I could do it alone
In the blink of an eye, it’s just another day

Telling me why, I’ll find another way
Got this feeling, got me reelingI can almost start believing
Now there’s me and you

And we are not alone
You and me, We are together now
Through my window,
I can see there’s more than you and more than me
Me and you, And we are not alone, different view
We are together now
Through my window, I can see
Our wildest dreams could be so real
I see a spark, it starts a fire

Is this the one worth waiting for?
Thought that I could do it without you
Can’t exist like this anymore
Now there’s me and you

And we are not alone,
You and me, we are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me
Now there’s me and you, you and me

We are not alone and we are together
Through my window I can see
Our wildest dreams could be so real

Thursday, October 29, 2009

update yg agak lambat

huhu..lama nya tak update blog. masa agak tak mengizinkan. ni pn curik masa keje di ofis jap sementara nk tnggu lunch hour. dh lama aku tak update blog. terlalu bz dgn keje, blk umh mmg dah tak online. cukuplah 8jam di ofis mengadap pc sepenuh masa. lg pn laptop masih bermasalah lg. nape la en laptop ni, harus dihantar semula ke Ac*r Srvice Center. blk umah harus lah mengadap hero kecik yang semakin byk pe'el (kerenah) nya..
Sebenarnya baru skang la sempat nk upload gmbr yg baru tak baru la..(gmbr raya). disebabkn gmbr dlm hard disk dan laptop lak rosak. so, terpaksalah aku mintak tlg en asben emel kn gmbr2 raya yg lps utk aku upload di blog ni..(mengenangkan dh lm aku tak update fs, lg plak skang ni sumer org lyn fb je..dan aku takde akaun fb pn! (malas nk sign up)
gmbr2 ni sekadar upload, tak sempat nk edit ape kt photo*cape ke photoshop ke..(kena kejar masa, masa itu emas!)
[ raya with my family-mama, ayah, alang, elis & adik]

[my happy family-dearie hubby& my lil' hero]

[ mufazzal & hana-masing2 photostat muka ayah derang]


[raya with tok ki& tok- hubby's grandparents]

[raya ke-3 di BM rumah Guru Utama-with kakYang+mifdhal & wife abg mafia(lupa lak nama)]

Wednesday, October 7, 2009

cerita emo di ofis

ade sorang guy yg br msuk sm2 dgn aku kt TM K*lana J*y*, dia ni agak tahap b'lagak+poyo la..dia ni unit lain, under billing process unit, tp satu floor dgn aku.smalam time lunch dia dtg tmpt aku sembang-sembang. aku lyn kn ajer..sbb dh tau prangai dia cmner kn..(info tmbahan dia ni dak Unisel-hahaa..nasibla kalo ade budak Unisel yg terbaca entry ni)

dia citer la prob dia, nk kena jmp manager dia psl kelmarin(isnin) dia cuti.kira nya cuti mengejut sbb nenek dia nazak kt pahang. dia citer gak yg dia ni dh lama tak blk kampung tgk nenek dia. dia bgtau manager dia ahad mlm tak dpt dtg opis isnin.manager dia ni bising la jugak sbb laswik dia mc 4 hari. manager dia bising sebab keje dia takde progress..(manager dia ni kalo bsing@ ckp dlm tepon memang 1 opis bole dgr tau! siap dgn bahasa nogori nye lagik).
yg bengong nye dia bg tau bos dia nenek dia meninggal, walhal abg dia kol ckp nenek dia nazak..tp at last bos dia bg la excuse dgn syarat nnt bg copy surat kematian utk reference sbb dikira cuti ihsan.kira dpt cuti free la..

dia pn citer dgn wajah pnuh 'eekk' blk naik flight...(yo yo oo je.naik f*refly je pn!). nk dijadikan cerita, smp sn rupanya nenek dia dh stabil blk..kiranya ms nazak nenek dia tu, ade 1 ms tu jantung nenek dia t'stop kejap, ms tu famili dia igt nenek dia dh 'slamat'...

yg paling aku rs nk ter*jang dia, bila dia cerita sampai satu part dia bole ckp "asal la nenek aku ni x meninggal je...bole pulak idup lg.camner aku nk buat ni, bos mntk surat kematian..."
"what de hell nye cucu....!! "

kalo aku ni nenek dia la kan..akan kusumpah dia 7 keturunan tak bole makan nasik!
aloo brother..,pd hal ko bole je mintak EL kn...bengong tahap biawak! kunun nya dia takmo kaco cuti dia sebab nk smpn utk konvo. wehh..kamon laa..mcm ko sorang je konvo! abis kuat pn konvo 2 hari, tu pn slalunye event on weken. macam la aku ni tak penah konvo..
pg ni bile tgk muka dia rs...iskk..eeii...*&^%$#!@#

-sekian citer emo utk pg ini-

*masih belum sempat to update cerita& gmbr di hari raya..

Friday, October 2, 2009

MASIH...

kwn2 yg lain dh siap m'update blog. ade yg aku tgk dh 2,3 entry br pn dh selamat di update after cuti beraya..
aku..
huhu..masih belum sempat utk m'update ape2, apatah lg citer2 & gambar2 di hari raya

terlalu sibuk dengan tugas?
ya..memang bizi, mengejar masa utk update& maintain database users tambahan pula di ujung&awal bulan...
masalah?
yaa...peribadi, masalah luaran & dalaman..
ape lagi?
masalah HATI

kadang2 bila berfikir secara singkat, terasa bosan betul hidup seperti ini..
tp tatkala berfikir secara matang..aku seharusnya bersyukur dengan ape yang aku lalui,aku peroleh sekarang..

sesungguhnya..aku terlalu lupa..terlalu leka, terlalu alpa..(dh byk melagha kot selama ni)

"Ya Allah..tetapkan lah hatiku dlm jalan yg diredhai-Mu.."

aku perlu kembali teruskan perjuangan itu..
perlu berusaha..
jika tidak berjaya,
anak ku kelak akan menyambung perjuangan itu..,insya Allah~



*mm..ape sebenarnya aku nk citer utk entry ni??

Friday, September 18, 2009

Salam 'Aidilfitri



SALAM 'AIDIL FITRI
buat semua sahabat seperjuangan & rakan taulan yang mengenali diri saya sekeluarga.
Mohon maaf Zahir+Batin
di atas salah silap dr segala perbuatan dan tutur kata.
Diharap semua berbahagia& bergembira
disamping insan-insan yang disayangi di bulan yg mulia ini.

Tuesday, September 15, 2009

Peringatan Untuk Diri Ini

credit to nayie~
Saya amat tertarik dengan entry yg dibaca dr blog nazri. Sekadar untuk peringatan buat diri sendiri yg senantiasa lupa.
A: Brader,tak pergi masjid ke brader?
B: Pergi dulu,aku nk solat Isya' dulu nih
A: Alah wei,terawikh penting tu, ganjaran malam ni diampunkan segala dosa, melepas kang,"
B: Okay-okay,kejap," rakan B bersetuju.
  • Ramai yang melalui kejadian seperti di atas di bulan puasa yang penuh barakah ini. Kebanyakan dari kita sibuk mengejar ganjaran-ganjaran yang telah dijanjikan kepada sesiapa yang beramal soleh pada bulan ini.
  • Bagi saya, insan yang tidak tinggi ilmu diri ini, tidaklah perlu terlalu dahagakan ganjaran sehingga mengabaikan yang wajib. Berpusu-pusu ke masjid pada bulan Ramadhan, tetapi tidak pada bulan lainnya. Sedangkan Ramadhan itu adalah sekolah untuk memupuk semangat beribadah dalam diri kita untuk persediaan melalui bulan-bulan yang lain.
  • Syariat puasa adalah menahan lapar dan dahaga serta menghindarkan diri dari perkara-perkara yang membatalkan puasa pada siang hari di bulan Ramadhan. Pada hakikatnya, kita perlu menahan nafsu kita dari melakukan segala larangan Allah bukan sahaja di bulan Ramadhan bahkan juga pada bulan-bulan lain. Disebabkan itulah Ramadhan itu adalah sekolah bagi melatih kita mengawal nafsu. Begitu juga untuk ibadat yang lainnya, ada juga syariat dan hakikatnya.
  • Ingatlah, pahala yang banyak tidak menjamin kita mendapat keredhaan Allah SWT. Tetapi ikhlas dalam menjalankannya lebih bermakna dalam konteks kita untuk berusaha menjadi hamba-Nya. Tidak guna kita utamakan yang sunat jika tidak melakukan yang wajib.
  • Janganlah terlalu mengejar syurga sedangkan kita lupa kepada Pencipta syurga itu.Peringatan ini untuk diri ini jua, yang kadang-kadang mengabaikan yang wajib kerana terlalu inginkan ganjaran pahala sunat. Semoga diri terus mengutamakan yang utama.

"Syariat tanpa hakikat itu hampa"

"Hakikat tanpa syariat itu batal"

Tuesday, September 8, 2009

Bahasa Permulaan Si Kecil


Anak ummi dh pandai bersembang dgn org sekeliling sejak dua bulan yg lepas. hihii..sungguh hepi& bahagia tatkala mendengar si kecil sudah pandai berkata-kata..

lately Mufazzal makin rancak mulutnya berceloteh tambah2 time main& nak tido..n Mufazzal juga dh pandai nk mintak ape2 yg berkenan di matanya. paham tak paham aku, asben, mama, ayah,adik & famili yg lain angguk& layan kan je la..

Antara bahasa si comel ummi:

  1. ball = bola; paling cepat+tangkas dia menyebut(kadangkala m'jerit) tatkala terlihat kelibat bola.asal bende yg bulat sumer bola, termasukla buah tembikai kt Tesco! nnt ummi mintak pakngah ajar main bola, biar terer cam wan kuzain
  2. tegen = vitagen; his super fav drink.paling suka kaler ijau(perisa epal)& kaler putih(rs ori)
  3. syusuh = susu, bile time nk minum dia akn ke dapur n mintak susu sambil jari tunjuk ke almari tmpt simpan susu.
  4. ummi= yeh..anak ummi dh pandai panggil ummi. tu pn tgk angin dia. slalunya bile time nangis br panggil ummi.
  5. anah = angah; a.k.a ummi dia a.k.a aku ler..huhuhh..ni kes meniru/ dgr org ckp
  6. abah = seawal 10 bulan dia dh pandai panggil abah..tp time tu sumernya dia panggil abah.skang x lg once Mufazzal dh recognize abah dia.
  7. ma = ma'wan; ni pn kes tiru/ dgr kami panggil mama
  8. atok = atok; so sweet tiap kali dia nyebut atok. dgn lmah lembut+manja skali
  9. acu= ayah cu (adik bongsu aku)
  10. yang = cik lang (adik ke-3 aku)
  11. menan= barang2 permainan
  12. ikai= basikal
  13. epers = pampers
  14. bom bak = tom tom bak..fav series dia( tp tgk ms p'mulaan je sbb ade lagu tom2 bak)
  15. ayoo = hello; bila sembang dgn abah di telefon.
  16. syuk = busuk (sambil tutup idungnya/ kerutkan idung) tiap kali dia kentut@ u'uk..
  17. Allah =tp dok sebut dlm bahas a dia la
  18. Awaabar = Allahuakbar; sambil tgn angkat takbir dan ruku'
  19. ayang = sembahyang
  20. amm.. = ammin; sambil tgn sapu kt kepala smp ke telinga
  21. we wit = fewitt!
  22. eka! = merdeka!
  23. ngosh = hingus; sambil sebut "yekk" sbb dia geli..
  24. lain2 kata...car, ayam,acik(nasi), yer teh(air teh), jom, yoyi(lori),boboy (jiran sebelah umah), amboii, adoii..& mcm2 lg la x terlarat nk aku list (sbb dh nk blk keje jap lg) hehehh..~

*sekadar melepas rasa ngantuk kt opis sbb dh tak larat nk tgk circuit no, order no..others no (keje yg agak byk :x )

Thursday, August 27, 2009

JANGAN MENCARI TERLALU SEMPURNA

Jika kamu memancing ikan
Setelah ikan itu terlekat di mata kail
Hendaklah kamu mengambil ikan itu
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula kedalam air begitu sahaja
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
Ketajaman mata kail kamu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup
Begitulah juga……
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang
Setelah ia mulai MENYAYANGI kamu
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya
Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu saja
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu……
Jika kamu MENADAH air biarlah berpada
Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh
Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja…
Kerana apabila ia mulai RETAK
tidak sukar untuk kamu menampal dan memperbaikinya semula
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja
Begitulah juga……
Jika kamu sedang memiliki seseorang
TERIMALAH dia seadanya
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa
Anggaplah dia manusia biasa
Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA
dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat
Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja
kerana kamu merasa terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja....
Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi
Yang kamu pasti baik untuk diri kamu
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT
Mengapa kamu berlengah lagi? Cuba mencari makanan yang lain
Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN
Kelak, nasi itu akan BASI sendiri dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi
Kamu akan MENYESAL
Begitulah juga
Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu
MENYAYANGIMU ….. MENGASIHIMU ….dan MENCINTAIMU
Mengapa kamu berlengah lagi? Cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA
apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi
Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna, sedangkan jika kita boleh memaafkan KESILAPAN orang yang kita sayang dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI …kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA …itu lebih BERMAKNA ~
“Begitu hidup ini tiada yang abadi yg patah Kan tumbuh yang hilang Kan berganti, namun yang berganti tidak mungkin sama seperti yang hilang”
credit to akmar, sudi fwd via mail~

Friday, August 21, 2009

menjawab tag

saya yang takde keje saat ini, sgt keboringan...(kalo la bole blk awl, kan best..)

WHAT IS THE MOST IMPORTANT THING IN YOUR LIFE?

  • kehidupan mama+ayah, suami+anak juga adik2 sentiasa sihat& selamat dunia akhirat
  • cermin mata+contact lense- takde salah 1 ni, kabur la kehidupan seharian saya

WHAT IS THE LAST THING THAT YOU BOUGHT WITH YOUR OWN MONEY?

  • top up touch N go+susu anak

WHERE DO YOU WISH TO GET MARRIED?

  • of course la kt umah sbb 1st wedding dlm adik beradik saya (Alhamdu Lillah..tercapai gak impian)
  • Floor 50, Menara TM, (agak demand+poyo la kan, mcm anak Dato' lak.berangan je laa)

HOW OLD DO YOU THINK YOU WILL BE PERMANENTLY OWNED BY UR LOVE?

  • 24 years.., and it happened!

WHERE WAS THE LAST RESTAURANT YOU HAD DINNER?

  • Bangi Kopitiam, kt Section 9, Bdr Baru Bangi. bole laa..tp tak sesedap mama masak!

NAME THE LATEST BOOK THAT YOU BOUGHT?

  • errmm..pakej buku dr GROLIER In Home Learning Expert utk my little hero. mahall giler..mujur byr bulan2.(en asben saya la yg nk sgt beli). tp so far mufazzal suka pd buku kaler2 yg ade katun+cd yg ade dlm package tu.

WHAT IS YOUR NAME?

  • Nurul Izza

DO YOU PREFER YOUR MOTHER OR FATHER?

  • of course my mama! she's been my bestest friend ever after

NAME A PERSON THAT YOU REALLY WISH TO MET IN REAL LIFE FOR THE FIRST TIME?

  • eric leong- tolong decorate rumah saya! @ tyra bank- nk jd model cam dia ke?ouch!~

CHRISTINA OR BRITNEY?

  • christina-yarks! ; britney-uweks!

DO YOU DO YOUR OWN LAUNDRY?

  • oo yeahh..~

THE MOST EXCITING PLACE YOU WANT TO GO?

Pulau Sipadan @ Sampoerna, di Sabah- nk p snorkel+dive(aftr dh amik sijil). laut+pantai nye sangatt la cantik.

CAMERA OR MP3 OR HP?

HP

POINT OUT 5 THINGS ABOUT THE PERSON WHO TAGGED YOU

  • Pn Lecturer di Uitm P.Pinang, smart lg educated
  • kakak senior saya dlm Silat Cekak Malaysia;sm2 ngajar silat di Uitm P.Pinang
  • sama-sama pregnant ms ngajar silat di kelas Uitm P.Pinang even masing2 dh tgh sarat
  • punya anak lelaki-Aliff yg sangat le comel-saya admire Aliff ms tgh pregnant
  • kak ghazirah..-org yg cool tp sometimes ade gak marah dia, tp x nmpk garang nye, huhu

THINGS I SAY TOO OFTEN?

  • "helloo..."- sebab hari2, 3 4 jam skali call en asben
  • "ngarutt je.."

BOOK I'VE READ RECENTLY?

  • Buku Grolier- 99 tips for 'Parents Can Do'

4 SONGS I COULD LISTEN TO OVER AND OVER AGAIN?

  • fall for you- by Secondhand Serenade
  • Kembali Pulang- by Kangen Band
  • Cinta Dlm Hati- by Ungu
  • Khatimah Cinta- by 6th Sense

3 THINGS I LEARNED LAST YEAR?

  • sakit& seksa nya saat melahirkan anak
  • camner nk uruskan& jaga anak anak dr lahir
  • blajar hidup jauh dari mama, ayah& sedara mara di perantauan (nun jauh di Borneo)

8 PEOPLE TO TAG?

  • 8 org tu, saper nk jwb, sila laaa..

HERO kecil beraksi

dh lama x wat entry pasal my lil hero, mufazzal syahmi..

slalu wat entry dia musti taruk gambr2 dia yg dh lawa di edit dlm p****s**pe (lawa ke?). skang ni slalu update blog kt ofis, tambahan pulak en laptop asben saya rosak. so, gmbr yg ade dok tersimpan rapi dlm phone je.

ni ade video spontan tp sgt la sekejap (dan kurang kualiti) disebabkan sesuatu yg tak diduga terjadi. nk gelak pn ade..tp kesian. mujur anak ummi tak ape2. dh nama pun HERO ummi kan...~


mufazzal beraksi dgn basikal baru nya yg dihadiahkan oleh ma'wan nya pada sabtu lepas. tenkiu ma'wan for de' luvly gift =)



* tak dan sejam basikal ni baru dibeli, macam2 aksi hero kecik ni dh buat..

*sekarang ni mufazzal sudah berjaya menambah 2 lg aksi;-

  1. berdiri di atas seat sambil memegang handle (kadang2 siap angkat sebelah kaki lg)
  2. panjat basikal dalam keadaan terbalik, then br pusing badan dia ngadap ke depan ms duduk kt seat.sungguh kreatif~

Selamat Menyambut Ramadhan

Mata kadang salah melihat
Mulut kadang salah berucap
Hati kadang salah menduga
Maafkan segala kekhilafan yang pasti ada
~Selamat Menyambut Ramadhan~

Maaf Zahir dan Batin
Semoga Ramadhan membawa keberkatan kepada semua

& mengukuhkan ukhwah yang terbina

Tuesday, August 18, 2009

HSBB 8 Induction

ermm..br nk update la kan psl induction course yg sebulan lebih dh aku attend.

HSBB Induction Course, iaitu kursus induksi utk staf2 TM yg baru dilantik.kursus aku ni dikira batch yg ke-8. kursus ni diadakan di TM Training Center, Taiping selama 18hari. memang enjoy selama tempoh kursus ni berjalan.member-member sumer best. group member aku jugak memang best(cayokk la group Gunung Ayam!). adik-adik yg kamcing pn sangat la sempoi..~credit to shida, nana (my rumet), faiz, mala, rauff, nazif, dayah, iskandar, saleh, fizi, azraai, jauhari, abg asri & ramaii lagii..

aktiviti mmg full je evryday, kelas dr 8.30am-5.30pm, then mlm lak aktiviti berkumpulan. mcm2 aktiviti yg interesting diadakan; group presentation, treasure hunt, mandi jeram, mendaki ke Bukit Larut& Gunung Hijau, perlawanan sukan berkumpulan dan juga persembahan kumpulan sempena majlis makan malam amal HSBB 8.

so, x mo citer lebey melalut..(kalo nk citer evry aktiviti mmg pjg berjela). enjoy da pics. tp pics ni aku terpaksa la upload sj, x sempat nk edit kt pho**s**p*.almaklumla..curi ms keje kt ofis ni..~

gmbr2 ni ms mission mendaki Bukit Larut & Gunung Hijau. mmg menguji
ketahanan mental+fizikal. Alhamdu lillah..mission aku nk tawan puncak Gunung Hijau berjaya. credit to shida krn sentiasa m'beri smangat =)
mummy yg cool+steady..chaiiyokk la ummi Mufazzal =p
**************

*de 1st 3 budak merah yg berjaya naik..0/




~group member yg cool-Group Gunung Ayam~

~treasure hunt~


Friday, August 14, 2009

FALL FOR YOU

tetiba rs nk berjiwang laks...=)
lagu ni saya dedicated khas buat asben saya yang tersayang...~

The best thing about tonight's that we're not fighting
Could it be that we have been this way before
I know you don't think that I am trying
I know you're wearing thin down to the core
But hold your breathe
Because tonight will be the night that
I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another day I swear it's true
Because a man like you is impossible to find
You're impossible to find
This is not what I intended
I always swore to you i'd never fall apart
You always thought that I was stronger
I may of failed
But I have loved you from the start
But hold your breathe
Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it's true
Because a man like you is impossible to find..It's impossible
So breathe in so deep
Breathe me in
I'm yours to keep
And hold onto your words
Cuz talk is cheap
And remember me tonight
When your asleep
Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it's true
Because a man like you is impossible to find
Tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another day I swear it's true
Because a man like you is impossible to find
You're impossible to find

Thursday, August 13, 2009

sessi berkongsi

Airini saya attend IT Knowledge Sharing Session di Menara TM.

Sessi yg sgt interesting specially during the Sexual Harrassment topic.

haha..it's not bcoz of the de' topic,

tp sebab penceramahnya, iaitu Pn Hezlina Hashim, AGM Bhgn Tatatertib

yg sgt la tiptop dr segi penyampaiannya.

mmg cakap takde kias-kias nye..direct to-the-point!

Sessi yg kedua bersama group Medicon, iaitu projek baru TM untuk support growing business volume and new requirement di TM, iaitu IP based services. memang mantopp..~

Wednesday, August 5, 2009

KEJAM!!!

Mengapa manusia sekejam ini?
Mengapa mereka mensia-siakan anugerah Allah yg tak berdosa ini?
Masya Allah..
Menangis aku tatkala membaca berita ini
(naluri hati seorang ibu yg sememangnya sensitif
bila hal-hal berkaitan anak, specially yg masih bayi)
Malang sungguh nasibmu anak kecil..
Moga Tuhan membalas perbuatan mereka yg bertanggung jawab ke atasmu~

Monday, August 3, 2009

aduhai bangsaku

entry ini bukan berunsur politik ya..
sekadar beri pandangan
berdasarkan laporan yg aku baca di akhbar
yg aku tonton di tv.....
POLIS dah larang tetapi mereka degil! Akibatnya, menyusahkan orang ramai. Pengguna jalan raya terperangkap dalam kesesakan. Pemandu teksi yang mahu menikmati kadar meter baru juga kempunan.
Peniaga pasar malam di Jalan Tuanku Abdul Rahman kelam kabut, barangan yang dijual juga rosak. Mereka rugi. Di dalam kedai, orang ramai yang sedang membeli-belah juga terperangkap.
Semuanya gara-gara demonstrasi 1 Ogos oleh orang Melayu (khabarnya 95%) yang mahu supaya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dimansuhkan. Sebelum ini orang Melayu juga berarak kerana mahu mansuhkan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris.
Alahai Melayu! Apakah ini budaya baru yang mahu diterapkan? Banyak benda lain yang ‘menyentuh dan menyakitkan’ Melayu tetapi tidaklah sampai demonstrasi sebegini. Demonstrasi sekadar mahu serah memorandum. Maka ada yang berkata, satu tindakan bodoh dan bebal.
Tidak adakah cara lain yang lebih sopan supaya ia tidak menyusahkan orang ramai? Kenapa tidak hantar saja dua tiga wakil jumpa pihak berkenaan dan serahkan memorandum? Rasanya yang menganjurkan demonstrasi itu adalah bijak pandai belaka, boleh berfikir secara matang.
Lebih baik demonstrasi di stadium, contohnya di Shah Alam. Menjerit, melolong dan berucaplah puas-puas di situ, kemudian mereka yang berucap itu naik dua tiga biji kereta hantar memorandum ke istana. Mungkin boleh disediakan polis trafik iringi mereka. Selesai. Tak menyusahkan orang ramai!
Mungkinkah cara sopan itu tidak seronok, tidak popular, tidak dapat menunjukkan kehebatan mereka sebagai penganjur atau pun tidak boleh menjadi `produk pelancongan?’ Tetapi apabila arahan diingkar dan polis bertindak, maka polis juga dipersalahkan. Nasib baik mereka yang terlibat tidak diISAkan.
Semoga apa yang berlaku Sabtu lalu tidak berulang lagi selepas ini
-Hassan Mohd. Noor(Utusan Malaysia)
aduhai bangsaku..aku yg tgk berita kt tv pn rasa sakit hati+malu melihat tindakan rakyat negara ini seolah-olah takde undang2. mungkin mereka rasa undang-undang di tangan mereka? ataukah masing2 gilakan kuasa.tu blom kira student IPT (silap haribulan budak2 sekolah yg taktau ape2 pn terjebak!). kunun-kunun itulah salah satu wadah utk mereka menunjukkan rs tidak puas hati atau tanda memprotes? blajar tak abis, ade ati nk berdemo! ilmu tak tinggi maner pn wahai adik-adikku..tak payah la nk sibuk campur.
kamon laa..negara kita dh 52 tahun merdeka! penduduk Thai berdemonstrasi, kita pn nk tiru, camtu ke? korang tak pikir ke masalah orang lain? peniaga-peniaga yg terpaksa menanggung kerugian, ibu bapa yang baru saja ingin meluangkan masa membeli-belah bersama anak2 terpaksa berlari mencari perlindungan untuk anak-anak mereka, takut2 tercedera/ terperangkap di dalam kumpulan yg seolah2 tak berakal itu. itu blom lg dengan warga emas, ibu-ibu yg mengandung, dan pelancong asing.
mereka yang berdemo ini hanya tau memekik, melolong tanpa ade tujuan+niat yang betul.ntah derang ni btul-btul tau ke tidak ISA tu. aku ni pn mmg taktau sgt. tak ke itu memang sangat-sangat menyusahkan org lain!
dan yang menyusahkan bangsanya sendiri itu pulak, majoritinya adalah MELAYU..
sama-samalah kita renungkan kembali...~
*mungkin benarlah puisi yg dihasilkan Usman Awang yg memang sangat aku kagumi ini;
Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan
Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut
Biar mati adat
Jangan mati anak
Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan
Sayangnya kini segala kehilangan
Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara
Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal
Tanah sebidang mudah terjual
Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba
Berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi
Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri
Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak
Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan
Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan diulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut
Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Selagi yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan
“Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran”
Bagaimanakah Melayu abad 21?
Masihkan tunduk tersipu-sipu ?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan
Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka!

Thursday, July 30, 2009

say "NO to H1N1"

ntah nape tetiba pg ni aku selsema.
bdn rs cam nk demam, tekak plak pedih je
msuk opis aku selambe tdo
badan rs lemah je
dlm kol 10 lbh dh tak tahan(sebenarnya risau)
mungkinkah....? sebabnya semalam gi HUKM visit diana yg brbersalin
mntk excuse nk ke poliklinik bersebelahan opis
smp di klinik, terus nurse suruh pegi ke kaunter saringan H1N1 (emergency case)
aiyokkkk.....!
biar btol?
ramai gak patient yg menunggu giliran di situ
student yg masih beruniform skolah pun ramai
smp ms, turn aku pn tiba

doc: nurul, dh berapa hari camni?
aku: br je selsema pg ni, batuk dh beberapa hari
doc: batuk ade dlm sminggu?
aku: br 3 ke 4 hari
doc: so, ade berada di mana2 kawasan yg terdapat kes ke?
aku: rs nya takde la plak, cuma smalam saya gi HUKM, tgk jiran bersalin
doc: tmpt keje ke?
aku: tempat keje saya ok je doc, takde ape2 kes lg. clean je...
doc: ooo..ok, kita check dulu

setelah suhu bdn diambil, paru-paru di check

doc: ok nurul, so far takde ape2. suhu badan 37.1 je, paru2 pn ok.selsema& batuk biasa je. jgn risau ok. .
aku: fuh...selamat! wat suspens je kena check kt cni (sambil tersengih..)
doc: biasela..pemeriksaan awal

Alhamdu Lillah...selamat aku
aku balik ke opis dengan membawa bekalan ini:

Wednesday, July 29, 2009

HUJAN

as usual aku bgn jam 6am sbb wat ms ni aku msih ke ofis bersama alang dgn EGO nya jam 7.30am
tp ni hujan sangat lebat.mm, agak risau mgkn lmbt smp opis.
nk drive?oo..tidak,konfem aku smp opis kul 9 lebih!
so kami redahkan je kuar pg ni, mujur ms tu ujan dh renyai-renyai..
jalan memang jammed! naik moto pun jammed! sebabnya..beberapa pemandu yang tak b'timbang rasa. cuma fikir diri sendiri je, masuk celah sn celah sini without signal, yg penting derang nk cepat sampai ofis. ape korang pk korang je nk p ofis? tak kesian ke pada kami-kami yang bermotor ni dlm ujan?mujur la alang ade skil rempit+cilok-cilok celah kete.huhu..~
along the journey ni aku dpt la tgk mcm2 ragam penunggang dan pembonceng motor dlm keadaan ujan. ade yg berjaket saje, berbaju ujan, sarung beg galas dengan beg plastik sampah(ini pembonceng buat sbb takut beg yg digalas basah), pakai kasut, tp tak pakai stokin(takut stokin basah) dan macam2 lg la..tp 1 yang menarik perhatian aku, ade sorang encik ni bwk motor dgn kasutnya dibungkus plastik. erm..wahai encik, tindakan encik tu agak mengundang hazard. kn ke plastik tu licin, tak ke hazard bila encik nk tekan clutch / break? kalo ye pn encik sayangkan kasut tu, bungkus msuk beg, then encik pakai je selipar atau pakai je kasut yang kalis air.
ape2 pun, kepada pemandu kereta, lori, bas, van dan sebagainya, harapnya korang respect la pd riders di jalanan. kena-kena lak dalam hujan @ traffic jem.korang tu 4 tayar, motor ni cuma 2 tayar je..(peringatan utk aku gak). kalo tak paham gak, tak tau la...~

Friday, July 24, 2009

TUGASAN

saya sudah dpt tugas..
tugas saya as Business Analyst (cam yo yo oo gak la bunyi nyer kn..?)
tugas saya perlu sentiasa deal dengan user dan developer untuk maintain& enhance dua sistem; iaitu;
  1. CARES (Curcuit Assignment Routing Engineering System)
  2. CRIM (Change Request & Inquiry Management System)

agak berat tugas ini?

YA. memang berat. saya perlu tahu+faham user requirement to enhanced those system seterusnya kena faham jugak what the developers have to do. bukan senang nk keje di unit IT Application ni rupanya. selepas ini saya akan sentiasa berkawan dgn MSQRY32, SQL Plus, Online ISDN dan macam-macam lagi programming language yg perlu dipelajari nanti....

semoga saya dapat mengharungi segala rintangan+dugaan yang akan tiba nnt dengan jayanya, insya Allah

moga DIA tetapkan hati ini untuk terus berusaha mencari rezeki yg HALAL dan diberkati-Nya...

amin~

Thursday, July 23, 2009

rangsangan mudah menjadikan anak bijak

(credit to mama; tq ma..~)
Pakar perkembangan bayi percaya bahawa tahun-tahun pertama kehidupan bayi merupakan tempoh utama pembelajaran berlaku. Anda tidak perlu muzik-muzik klasik, pita-pita belajar bahasa atau kad imbas untuk merangsang otak bayi atau kanak-kanak. Alat pembelajaran terbaik baginya ialah ANDA. Bercakap, menyanyi dan ketawa bersama-sama. .. jenis-jenis interaksi-interaksi harian begini adalah lebih penting. Namun, kadangkala memang sukar untuk memikirkan cara-cara baru untuk merangsang anak kecil anda (terutama sekali apabila anda tidak tidur malam meredakan tangisannya)
50 aktiviti menarik (dan berdasarkan sains) yg disyorkan ini pasti membuahkan hasil.
1-BERTENTANG MATA
Ambil peluang ketika mata si kecil terbuka luas dan lihat dalam-dalam anak matanya. Bayi kecil dapat mengenal wajah di awal usia dan wajah anda adalah yang paling penting. Setiap kali dia merenung anda, dia sedang membina memorinya.
2-BERCAKAP-CAKAP DENGANNYA
Walaupun reaksi yang akan anda dapat adalah rupa keliru dan hairan di wajahnya, cuba berhenti sebentar di antara ayat untuk menggalakkan bayi memberi reaksi. Lama-kelamaan, dia akan dapat menangkap ritma perbualan dan mengisi ruang kosong yang anda biarkan senyap tadi.
3-JIKA BOLEH, SUSUKAN DENGAN SUSU BADAN
Lakukan selama mana yang anda boleh. Tahukah anda bahawa kenyataannya adalah, kanak-kanak bersekolah yang disusukan badan semasa bayi tinggi IQnya. Tambahan pula, dengan menyusu badan anda dapat merapatkan hubungan dengan bayi sambil menyanyi, bercakap atau membelai rambutnya.
4-JELIRKAN LIDAH
Kajian menunjukkan bahawa bayi yang baru lahir semuda dua hari dapat meniru pergerakan wajah yang mudah - ia menandakan kaedah penyelesaian masalah di awal usia.
5-HASILKAN BUKU BINATANG
Sekali lagi anda melawat zoo, ambillah gambar-gambar haiwan kesukaannya untuk dialbumkan. Kemudian, 'bacalah' buku itu bersama-sama sambil menamakan haiwan yang dikenali atau membuat bunyi-bunyi binatang dan cerita haiwan.
6-GELETEKLAH BAYI ANDA
Geletek keseluruhan tubuhnya. Ketawa, merupakan langkah pertama dalam perkembangan humour bayi. Permainan seperti 'cak cekur' dan 'labah-labah panjat perigi' dapat mengajar anak bagaimana hendak menjangka apa yang bakal berlaku.
7-TUNJUKKAN PERBEZAAN
Pegang dua keping gambar lebih kurang 8-12 inci jaraknya dari muka bayi anda. Gambar-gambar tersebut seharusnya lebih kurang sama tetapi ada sedikit perbezaan (mungkin salah satunya ada pokok dan satu lagi tiada). Bayi yang masih kecil pun boleh melihat kedua-duanya dengan teliti dan mencari perbezaannya. Ini dapat membantu perkembangan dalam pengecaman huruf dan pembacaan apabila dia besar kelak.
8-BERKONGSI PANDANGAN
Bawalah bayi anda berjalan-jalan dalam pendukung bayi yang boleh diikat ke badan anda dan beritahu semua perkara yang anda nampak kepadanya. "Tengok anak kucing tu." atau "Besarkan pokok ni!" atau "Dengar tak bunyi bomba tu?" - untuk membekalkan bayi anda dengan sebanyak mungkin perbendaharaan kata.
9-NYANYIKAN LAGU UNTUKNYA
Belajarlah sebanyak mungkin lagu yang anda boleh atau rekalah lagu anda sendiri ("mari kita tukar lampin, tukar lampin, tukar lampin... ." . Mainkan lagu Beethoven atau Beatles... Ada kajian yang mencadangkan bahawa mempelajari ritma muzik, ada kaitan dengan pembelajaran matematik.
10-GUNAKAN MASA MENUKAR LAMPIN SEPENUHNYA
Gunakan waktu menukar lampin untuk mengajar bahagian-bahagian badan atau pakaian. Ceritakan sambil menukar lampin untuk mengajar bayi menjangka rutin.
11-SENTUH DAN RASA
Simpan sekotak helaian kain dengan tekstur yang berbeza-beza; sutera, kain tuala, kain kapas dan linen. Perlahan-lahan sapukan kain-kain tersebut pada pipi, kaki dan perut bayi sambil bercerita bagaimana rasanya.
12-PERGI MEMBELI-BELAH
Bila anda perlukan rehat daripada menari dan menyanyi, lawatlah pasaraya. Wajah-wajah, bunyi-bunyian dan warna-warna yang ada di sana menghiburkan bayi.
13-BERI KATA KUNCI
Jika anda berkata, "Mak nak buka lampu ni," sebelum menekan suis, anda sedang mengajar sebab dan akibat.
14-BERI KEJUTAN
Kadangkala, gembirakan bayi dengan meniup muka, tangan atau perutnya perlahan-lahan. Cuba tiup sambil membuat corak dan lihat reaksinya.
15-SEDIAKAN BANYAK TISU
Jika bayi anda suka main tisu, biarkan sahaja. Dengan hanya beberapa sen, anda mendapat alat mainan deria yang boleh direnyuk dan digosok. Sorokkan mainan kecil di bawah tisu dan biarkan dia mencari.
16-BACA BUKU
Berulangkali. Saintis telah mendapati bahawa bayi semuda lapan bulan dapat belajar mengenali turutan dalam cerita jika dibaca dua atau tiga kali berturutan. Ia dipercayai membantunya belajar bahasa.
17-MAIN CAK-CAK
Menyorok-nyorok bukan sahaja dapat membuatkan dia ketawa. Bayi anda belajar bahawa objek boleh hilang dan muncul kembali.
18-JANGAN LUPA REHAT
Luangkan masa beberapa minit sehari dengan hanya duduk di atas lantai bersama bayi anda - tanpa muzik, tanpa cahaya terang, tanpa mainan. Hanya biarkan anak meneroka dan lihatlah ke mana dia membawa anda.
19-MAIN DENGAN WARNA
Pilih satu warna dan suruh anak anda cari objek lain yang sama warna sewaktu anda berdua berjalan atau menaiki kereta bersama. Kemudian, suruh pula anak memilih warna untuk anda pula mencarinya.
20-BIARKAN DIA BERMAIN DENGAN MAKANANNYA
Apabila anak sudah boleh makan, hidangkan makanan dengan tekstur yang berbeza - termasuklah kacang pea dimasak, bijirin, pasta atau cebisan daging dikisar. Dia dapat berlatih mencubit dan meneroka deria rasanya.
21-ANGKATKAN SAHAJA
Jika bayi anda asyik menjatuhkan barang mainannya dari kerusi makannya yang tinggi, angkatkan dan beri kembali kepadanya walau berapa kali pun dia melakukannya. Dia sebenarnya sedang belajar dan menguji hukum graviti. Berikan dia beberapa keping kertas atau bola tennis, letakkan besen besar di bawah kerusinya dan biarkan dia menjalankan eksperimennya sendiri.
22-BIAR DIA MEMBEBEL
Bayi anda memahami suara tinggi dan bunyian aneh yang anda buat.
23-LATIHAN MENEKA
Gunakan beberapa cawan plastic dan sorokkan satu permainan kecil di bawah salah satu cawan tersebut dan biarkan dia meneka sambil mencari mainannya.
24-BINA LALUAN HALANGAN
Tingkatkan kemahiran motor dengan meletakkan kusyen sofa, bantal, kotak atau permainan di atas lantai dan kemudian tunjukkan kepada bayibgaimana hendak merangkak di bawah, di atas atau di sekeliling halangan tersebut.
25-IKUT RENTAKNYA
Semakin anak anda membesar, dia semakin suka mencuba kreativitinya untuk melihat jika anda benar-benar mengikut apa yang dia lakukan seperti membuat bunyi aneh, merangkak secara terbalik atau ketawa.
26-BUAT MUKA LAWAK
Kembungkan pipi dan suruh anak sentuh hidung anda. Bila dia sentuh sahaja, poof! Tiupkan ke mukanya. Suruh dia tarik telinga anda dan jelirkan lidah. Buat bunyi yang pelik ketika dia memegang kepala anda. Amalkan rutin yang sama tiga ke empat kali dan kemudian tukar caranya untuk membiarkan anak kembali meneka.
27-RASA SEKELILING ANDA
Berjalan-jalanlah di sekitar rumah dengan mendukung bayi. Letakkan tangannya pada tingkap, kain, daun dan objek-objek selamat yang lain sambil me'label' barangan tersebut.
28-CERITAKAN KISAH DONGENG
Pilih kisah dongeng kegemarannya dan tukarkan nama watak utama ke nama anak supaya dia seronok.
29-BAYANGAN WAJAH
Biarkan bayi anda merenung dirinya di dalam cermin. Dia mungkin menyangka yang dia sedang memerhatikan budak comel yang lain, tetapi dia akan menyukainya bila bayi "yang lagi satu" senyum dan melambai padanya.
30-(KADANGKALA) BIARKAN DIA JADI BOS
Bina keyakinannya dengan memberi peluang untuk dia memilih salah satu daripada dua pilihan: mangkuk berlainan warna ketika waktu makan, contohnya. Dia akan tahu bahawa keputusannya diambil kira - dan boleh berlatih menghafal nama warna.
31-GOYANGKAN BADAN
Ajar anak untuk menari twist dan menjerit, mengepak seperti ayam atau berpusing seperti ballerina.
32-JADILAH TAMAN PERMAINAN
Berbaring di atas lantai dan biarkan bayi anda memanjat dan merangkak di atas anda. Ia lebih murah daripada membeli gymnasium mainan dan lebih menyeronokkan. Anda dapat meningkatkan koordinasi dan kemahiran menyelesaikan masalahnya.
33-KIRA SEMUANYA
Kira berapa banyak blok kayu yang boleh anak anda susunkan. Atau jumlah anak tangga dalam rumah anda. Atau jari jemari tangan dan kakinya. Kira dengan kuat dan pasti dia akan mengikut anda.
34-GUNAKAN MASA BERCERITA SEPENUHNYA
Tunjukkan segala gambar dengan terperinci, dan tanya anak anda segala jenis soalan daripada soalan abstrak ("adik rasa kenapa Pekan nak makan telur tembakul ibunya?" sehinggalah ke soalan konkrit ("Pernah tak adik nampak kucing putih?"
35-TUTUP TV
Bayi anda memerlukan interaksi secara berdepan dengan seseorang yang tidak dapat diberikan oleh rancangan TV, walau sebaik manapun rancangan itu mengajarnya.
36-TUKAR PEMANDANGAN
Tukar kedudukan kerusi makannya di sebelah meja yan lain. Anda dapat mencabar memorinya untuk mengingat di mana hidangan diletakkan setiap kali waktu makan.
37-MAIN PERMAINAN MEMORI WAJAH KELUARGA
Ambil gambar wajah-wajah ahli keluarga yang penting dalam kehidupan bayi anda, buat dua salinan bagi setiap satu gambar - dan anda sudahpun ada satu set kad suai padan. Susunkan ia menghadap ke atas di atas lantai, dan bantu anak anda mencari dua kad yang serupa. Semakin bayi anda membesar, anda boleh mengubah cara bermain dengan menyusunnya menghadap ke bawah (menelangkupkannya) .
38-RAKAM VIDEO UNTUKNYA
Tonton video bayi anda mandi buat kali pertama, belajar merangkak, main dengan nenek dan datuk bersama-sama dengannya. Ceritakan kisah video itu untuk mengasah kemahiran berbahas dan memorinya.
39-MAIN HUJAN
Lompat ke dalam lopak air yang besar. Duduk di atas rumput basah bersamanya. Walaupun kotor, ianya menyeronokkan dan merupakan salah satu cara belajar tentang basah dan kering.
40-MENANGKAP SERANGGA
Tunjukkan gambar serangga tidak berbahaya (kumbang ladybird, cengkerik, rama-rama) di dalam majalah atau buku, kemudian pergi ke taman bunga untuk mencarinya.
41-BERGURAU- SENDA
Tunjukkan gambar Pak Cik Mat dan katakan "Ini Ibu." Kemudian akui kebodohan anda dan ketawakan 'gurauan' anda itu untuk membina naluri humour dalam dirinya.
42-MAIN DENGAN PAKAIAN
Biarkan anak anda bermain dengan pakaian lama ayahnya. Cari kembali topi-topi, skarf atau sarung tangan lama. Main permainan olok-olok dan biarkan kreativiti dan imaginasinya membawa anda.
43-AJAR TENTANG ISIPADU
Kumpulkan cawan-cawan atau bekas plastik yang berbeza saiz, dan biarkan anak anda memenuhkan air ke dalamnya. Kadangkala, dia akan hanya menuangkan sehingga setengah penuh. Terangkan kepadanya cawan yang mana lebih besar dan yang mana lebih kecil.
44-HASILKAN ALBUM KELUARGA
Masukkan gambar saudara mara jauh dan dekat, selalulah melihatnya untuk membina memori anak anda.. Sewaktu neneknya menelefon, tunjukkan gambar nenek sewaktu anak bercakap dengannya di telefon.
45-SURUH ANAK MEMBUAT KERJA
Anak kecil boleh membantu mengasingkan pakaian yang ingin dicuci mengikut warna. Dia juga boleh mengasingkan bajunya di antara baju-baju lain.
46-PERGI KE PERPUSTAKAAN
Ambil peluang bila perpustakaan anda menganjurkan sesi bercerita atau tayangan teater boneka. Selain itu, barisan buku-buku juga pasti tidak menjemukan.
47-CONTOHI CARA SESAME STREET
Khaskan satu minggu untuk satu abjad.. Contohnya, baca buku yang bermula dari A, makan makanan A, potong snek mengikut bentuk A, dan tulis huruf A di halaman luar rumah dengan kapur.
48-MAIN BERULANG-ULANG
Cari semula permainan lamanya sewaktu dia masih bayi. Anda pasti kagum dengan kebolehannya mencari cara baru untuk bermain dengan permainan lamanya itu.
49-MAIN "TIRU-MENIRU"
Merangkak dengan kelajuan yang berbeza-beza supaya anak boleh meniru anda. Berhenti sekali-sekala untuk bermain permainan lain.
50-BERCAKAP TENTANG PERASAAN
Peluklah dia waktu dia ingin tidur dan tanya apa yang membuatkan dia gembira atau sedih hari ini. Apa yang membuatnya marah atau bangga? Anda akan bantu dia memahami apa yang telah berlaku dan cara melabel emosi. Aktiviti ini harus dikekalkan sehinggalah dia masuk Universiti nanti.

Wednesday, July 22, 2009

KERJA

arini sudah 3 hari aku bergelar staff TM.
aku ditempatkan di TM Kelana Jaya(jauhhh gilerr dr umah!) di Unit Service Fulfillment Service
job task..?ermm..still kompius lg. tp ofis Kelana Jaya ni adalah ofis yg bz utk operation, billing& inventory system
1st day je aku drive ke ofis sbb perlu report duty kt menara awal pagi, sebelum report duty di ofis sebenar. smalam dan hari ini aku ke ofis dgn alang (merempit). selagi bole aku takmo drive ke ofis. sbabnya..letih kt jalan lg byk rs nya dr letih kt ofis. jalan mmg sgt jem tak ingat la. 1st day tu rs nk park keta kt tepi highway je, then jln kaki.mmg sgt bosan pegi-blk keje kena menempuh jem yg sgt menyakitkan rohani+jasmani.huhuhh..~
3 hari pertama ni masih takde keje.buhsann...~(itu yg sempat update entry ni) since dh 3weeks aku tak update blog sbb attend HSBB Induction Course kt Taiping.
*harapnya ade la rezeki utk aku bertukar ke TM Labuan nnt.rindu kt hubby, rindu nk blk umah& rindu life di Labuan =(

Sunday, June 28, 2009

selepas 2 minggu bercuti

baru berkesempatan utk aku update blog setelah lebih 2minggu berehat dr memblog.huhu..lg pn aku rasa lebih penting+selesa untuk aku spend sepenuh masa dengan hubby aku yg pulang bercuti selama 12 hari.

cuti sekolah yg lepas aku& family sempat berholiday ke Cameron Hinghland selama 3D 2N bersama family nan(mak sedara aku). enjoy jugak cuma mlm di Cameron suhu agak sejuk.dh lm aku tak rs sesejuk camtu, huhu..~


hubby aku smp dr Labuan 16/6/2009 yg lepas. happy+bahagia sangat rasanya, hehe..yela..2 bulan berjauhan beb..~ kami sempat blk ke Taiping 5 hari. sempat ler jalan2 pusing Taiping n mandi2 di Laketown Bukit Merah.(gmbr2 di Laketown akn di upload later yer..)

aku dan hubby sempat juga melawat YM Guru Utama di rumahnya di BM. alhamdu lillah.., ustaz semakin sehat biarpun tidak sepenuhnya. sempat la dok sembang2 dengan maktam dan ustaz.

aku juga sempat melawat jiran lama di Butterworth.best dpt spend time dgn kak syikin n anak2. TQ kaksyikin bg baju kurung yg sangat cantik!

hari ini..28 Jun 2009
pagi ini...jam 7.50 am
hubby aku dah balik ke Labuan untuk tanggungjawab dan tugas kepada negara...
rasa sunyi blk life aku dan Mufazzal...=(

WE'RE GONNA MISS YOU ABAH!

Monday, June 8, 2009

I'm employed!

Alhamdu Lillah...

Saya dapat keje!
Saya dapat keje dgn TM
Saya akan bekerja under projek HSBB(High Speed Broadband) as a Technical Executive
Syukur pada-Nya, ade jugak rezeki lebih untuk anak,suami dan famili saya selepas ini...

* 1 Julai 2009 ni saya perlu menghadiri kursus induksi di Terengganu selama 3 minggu. adess..lama la pulak nak kena berjauhan dengan Mufazzal Syahmi.kesian anak ummi nanti..=/ 

Tuesday, June 2, 2009

My Son-shine

Muhammad Mufazzal Syahmi...
Semakin banyak ragam, banyak akal, banyak keletah..
U make our family a perfect combo!




Joy, sunshine & rainbows
are all wished for you...
So glad to have a 
SON like YOU~